Programul TEN-T

Programul TEN-T

Reteaua trans-Europeana de transport (TEN-T) joaca un rol crucial In asigurarea libertatii de miscare a pasagerilor si bunurilor In Uniunea Europeana. Aceasta include toate modurile de transport si suporta aproximativ jumatate din traficul de pasageri si marfa. Unul din obiectivele importante in ceea ce priveste crearea unei retele intermodale, este asigurarea alegerii celui mai potrvit mod de transport pentru fiecare etapa a calatoriei.

 

Constructia retelei trans-Europene de transport reprezinta un factor major pentru stimularea competitivitatii economice si dezvoltarii durabile a Uniunii Europene care contribuie la implementarea si dezvoltarea Pietei Interne, precum si la cresterea coeziunii economice si sociale.

 

Dezvoltarea TEN-T presupune interconectarea si interoperabilitatea retelelor nationale de transport precum si accesul la acestea.


In 2020, TEN-T va include 89500 Km de drumuri si 94000 Km de cale ferata, incluzand aproximativ 20000 Km de linii de mare viteza, pe care sa se circule cu o viteza de cel putin 200 Km/h. Sistemul de cai navigabile interioare se va masura 11250 Km, care vor include 210 porturi fluviale. Reteaua TEN-T va include, de asemenea, un numar de 294 de porturi maritime si 366 de aeroporturi.


Finalizarea retelei TEN-T va avea un impact major In reducerea timpului calatoriei pentru pasageri si bunuri si In acelasi timp va aduce importante beneficii mediului prin diminuarea poluarii.

 

In afara surselor de finantare provenite din Instrumentele Structurale acordate de Comisia Europeana (Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune), dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport a retelei TEN-T mai beneficiaza de sprijinul fondurilor europene alocate In cadrul Programului TEN-T.

 

Obiectivul Programului TEN-T vizeaza finantarea proiectelor (studii si lucrari) In domeniul transporturilor (aerian, naval, rutier, feroviar) care se adreseaza extinderii si modernizarii retelei trans-europene de transport, In acest sens fiind alocat un buget total de 8,013 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. Acest buget va putea fi accesat atat In cadrul Programelor Anuale, pentru care se vor lansa cereri de oferte de proiecte In fiecare an al perioadei de referinta 2007-2013, dar si In cadrul Programelor Multianuale a caror perioada de implementare acopera In Intregime perioada 2007-2013.

 

Principalele documente legale referitoare la Programul TEN-T sunt urmatoarele:

 

  • Liniile Directoare Comunitare pentru dezvoltarea retelei trans-Europene de transport (Decizia Nr. 1692/96/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 23 iulie 1996, cu amendamentele ulterioare).
  • Regulamentul (EC) Nr. 680/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 iunie 2007, ce stabileste regulile generale de acordare a ajutorului financiar In domeniul retelelor trans-Europene de transport si energie (Regulamentul TEN).
  • Programul Multi-anual din domeniul retelelor trans-Europene de transport pentru perioada 2007-2013
  • Programul Anual din domeniul retelelor trans-Europene de transport.

 

Cererile de proiecte din cadrul Programului Multianual din domeniul retelelor trans-Europene de transport pentru perioada 2007-2013 sunt structurate pe urmatoarele domenii:

  • Domeniul nr. 1: Proiecte Prioritare TEN-T, care sunt incluse In Anexa III a Liniilor directoare comunitare pentru dezvoltarea retelei trans-Europene de transport (Decizia Nr. 1692/96/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 23 iulie 1996, cu amendamentele ulterioare). Suma maxima disponibia pentru propunerile selectate din perioada 2007-2013 variaza Intre 4,9004 miliarde de Euro si 5,30105 miliarde de Euro
  • Domeniul nr. 2: Proiecte din domeniul sistemelor de transport inteligente din sectorul Managementului Traficului Aerian/SESAR. Suma totala maxima disponibia pentru propunerile selectate In perioada 2007 -2013 este de 350 milioane de Euro.
  • Domeniul nr. 3: Proiecte din domeniul sistemelor de transport inteligente pentru traficul (ITS Road). Suma totala maxima disponibia pentru propunerile selectate In 2007 este de 100 milioane de Euro.
  • Domeniul nr. 4: Proiecte din domeniul Sistemului European de Management al Traficului Feroviar (ERTMS). Suma totala maxima disponibia pentru propunerile selectate In 2007 este de 250 milioane de Euro.

 

Cererile de proiecte din cadrul Programului Anual din domeniul retelelor trans-Europene de transport pentru perioada 2007-2013 se lanseaza in fiecare an, la o data stabilita de Comisia Europeana.

 

Noutatile privind call-urile de proiecte TEN-T pot fi vizualizate aici: http://tentea.ec.europa.eu/en/apply_for_funding/follow_the_funding_process.


Informatii necesare pentru depunerea aplicatiilor TEN-T pot fi vizualizate aici.

 

Programul Anual se adreseaza prioritatilor retelei TEN-T( asa cum prevad Liniile Directoare Comunitare) cu un Inalt grad de flexibilitate, pentru a veni In Intampinarea noilor solicitari din domeniu. Programul Anual este complementar cu Programul Multi-annual, nefinantand actiuni care se Incadreaza In Programul Multi-annual (Art. 8.3 din Regulamentul TEN). Cererile de proiecte pentru programul multianual si respectiv anual si Ghidul solicitantului pot fi consultate la urmatoarea adresa web:
http://tentea.ec.europa.eu/en/apply_for_funding/follow_the_funding_process.

Instrumentul de Garantare a Imprumuturilor Pentru Proiectele Privind Reteaua Transeuropeana de Transport (LGTT).

Help Desk

Dedicat pentru întrebări. Vezi FAQ

Spot TV

Sesizări

Trimite-ne o sesizare:

Formular sesizare

Statistici

Vizite totale: 110135

Vizite zi: